Puikvoorelkaar.nl

Dat is goed voor elkaar

Zonnepanelen, de nieuwe toekomst van energie opwekken

Zonnepanelen worden steeds populairder onder huisbewoners en bedrijven en dat is niet zonder reden. Het aanschaffen is namelijk niet alleen beter voor het milieu, maar daarnaast is het ook nog eens een duurzame investering waar je op de lange termijn veel geld mee kan terugverdienen. In dit artikel alles over de zonnepanelen en waarom je zou moeten overwegen om ze aan te schaffen.

Hoe werken zonnepanelen precies?

Als je besluit om zonnepanelen te nemen is het handig om te weten hoe deze nieuwe technologie van energie opwekken precies in z'n werk gaat. In het kort zetten zonnepanelen zonlicht om in elektrische energie genaamd gelijkspanning. Kan je gelijkspanning meteen gebruiken als energie voor je licht in huis en apparaten? Nee, dit type energie moet worden omgezet door een omvormer naar wisselspanning. Zodra dit gebeurt, is de energie te gebruiken in huis. Met elektrische bedrading in huis kan de stroom direct gebruikt worden. Stroom die je niet gebruikt gaat terug naar het elektriciteitsnet. Zonneplan is een goede optie om zonnepanelen aan te schaffen.

Wat is de opbrengst van zonnepanelen?

Als je het over vermogen hebt bij zonnepanelen dan heb je het over Wattpiek (Wp). Wattpiek is het piekvermogen dat bij een optimale zon kan worden opgewekt. Zodoende is de opbrengst van zonnepanelen niet gelijk, omdat de zonnestralen die op het zonnepaneel terechtkomen steeds weer anders zijn. Daarnaast hebben zaken zoals schaduw en plaatsingsrichting invloed op de opbrengst. Een voorbeeld van plaatsingsrichting is dat de opbrengst van je zonnepanelen anders is als ze gericht zijn op het zuiden dan dat ze op het noorden zijn.

Een hogere temperatuur betekent een lagere opbrengst

De ideale weersomstandigheden voor het opwekken van zonne-energie bij een zonnepaneel is maximaal 25 graden en veel zonuren. Let op dat bij een hogere temperatuur de opbrengst daalt. Met iedere 10 graden daalt de stroomopbrengst met vijf procent. Dit komt allemaal doordat het dalen van de spanning in cellen hoger ligt dan toename van stroomsterkte. Het ligt helemaal aan het type zonnepaneel die het uiteindelijke rendement bepaalt.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

De ontwikkeling van zonnepanelen gaat erg snel nu er steeds meer vraag naar is. Technisch gezien worden ze steeds beter en kunnen meer zonne-energie opwekken. Kies voor zonnepanelen helmond voor kwalitatief goede zonnepanelen. De zonnepanelen die je de laatste jaren op de markt ziet zijn van monokristallijn gemaakt. Deze panelen bestaan de zonnecellen uit één kristal. Deze zonnepanelen behalen het meeste rendement en is het meest efficiënt bij zonlicht. Doorgaans wel wat duurder in aanschaf, maar op de lange termijn haal je dat er makkelijk uit. 

Similar Articles

Populair