Wolluis, hoe kom je er vanaf?

0
1061

Wolluis, misschien heb je er al eens van gehoord. Het kan een vervelende plaag zijn die je planten aantast. Lees hier wat het is en hoe je het daarbij kunt herkennen, en bestrijden.  

Wat is wolluis 

Wolluis is een soort ongedierte die je kunt herkennen aan een wollige laag. Het kan een erg vervelende plaag zijn want het kan al je kamerplanten verpesten. Het zijn kleine insecten met een poeder laag die wit is. De dieren beschadigen de planten door te zuigen. Hierdoor zal de plant gaan verzwakken met de loop van de tijd. Ze kunnen tegen extreem lage temperaturen, dus de kou doen ze niks. Ze houden het meest van een warme omgeving en vaak zie je ze daarom ook terug in kassen bijvoorbeeld. Het is erg belangrijk om wolluis te bestrijden omdat het de planten anders er zal afzwakken en daardoor kan sterven.  

Hoe herken je wolluis? 

Je herkent het aan z'n 'wolletje': een substantie waarin hij zichzelf en de eitjes beschermt. Ze prikken een gaatje in de planten om vervolgens het sap eruit te kunnen zuigen, hierdoor raakt je plant verzwakt. Ze lijken ook een beetje op pissebedden, maar dan met een wit laagje eromheen. Doordat de wolluizen het eten van de planten als het ware opzuigen, kan je plant dus ondervoed raken. Dit gebeurt meestal alleen als het er heel veel zijn, dus de schade is dan nog redelijk te voorkomen.  

Wolluis bestrijden 

Als je het hebt ontdekt is het dus noodzaak om je planten te redden. Je hebt verschillende manieren om het tegen te gaan. Bij Bio bestrijding kan je terecht voor het bestrijden van wolluis. Doormiddel van een lieveheersbeestje (roofkever) kan je het bestrijden. Zij voeden zich namelijk met de wolluizen en is dus een effectieve bestrijder van wolluis. Het vrouwtje legt haar eieren tussen de wolluizen in. De larven eten wel 30 wolluizen per dag en op die manier kun je ze dus snel opruimen. Een roofkever eet wel meer dan 300 wolluizen in zijn bestaan. Het bestrijden van wolluis doormiddel van het inzetten van een roofkever kun je beter alleen doen als het in een afgesloten ruimte is. Anders kunnen de lieveheersbeestjes wegvliegen. Je kunt ze ook bestrijden met een bepaalde spray. Alleen hierbij wordt wel de natuurlijke balans in gevaar gebracht. Als je er last van hebt bij je kamerplanten kun je natuurlijk geen roofkevers inzetten. Er zijn gelukkig wel bepaalde oplossingen die kunnen werken. Zo kun je ze bestrijden met een afwasmiddel of een middel van water met spiritus. Alleen dit is wel een klusje die wat tijd vergt. Bij Biobestrijding kun je ook terecht voor andere bestrijdingsmiddelen, bijvoorbeeld voor bij bloedluis kippen