Puikvoorelkaar.nl

Dat is goed voor elkaar

Welke aandelen kopen jullie allemaal?

Voordat ik ook maar één woord ga zeggen over aandelen of beleggingen in het algemeen stel ik eerst voorop dat ik absoluut geen beleggingsadvies geef of iets wat daarop lijkt. Dit onderwerp interesseert mij gewoon zo dat ik hier graag over wil praten maar vat dit niet op als advies in welke vorm dan ook. Met dat uit de weg wil ik het graag hebben over aandelen en in het specifiek over het kopen van aandelen. Zelf heb ik enige tijd les gehad in beleggen, dat was in de vorm van macro-economie, technische analyses en psychologie. Het was allemaal verschrikkelijk leuk en interessant. Ik kan oprecht zeggen dat ik mijn leukste lessen ooit op die school heb gehad. Eén keer in de zoveel tijd kwam altijd de vraag op ‘welke aandelen kopen jullie allemaal. ‘Welke aandelen kopen’ was ook een veel terugkomend onderwerp in de klaslokalen en de vraag stelde we maar als te graag aan de docenten. ‘Welke aandelen kopen jullie?’ kregen wij altijd direct als reactie terug. Hetgeen wat mij vooral is bijgebleven van die studie is de logische beredenering van beleggers, of beter gezegd, het gebrek hiervan.

 

Emotie, paniek en plezier

Welke aandelen kopen mensen op het moment? Het antwoord daarop is eigenlijk enorm verrassend en raar. Want waarom kopen mensen aandelen op het moment? Er zijn meerdere varianten van Covid in de wereld. Nederland is al bijna een jaar in ‘lockdown’. Amerika is letterlijk veranderd in ‘The Walking Dead’ met aan de ene kant de besmette republikeinen en aan de andere kant de ‘overlevende’ democraten. Besmettingscijfers zijn globaal torenhoog, brexit zorgt voor handelsproblemen, de Tweede Kamer staat op omvallen en door de affaire en als elke Nederlander nog één keer Hugo de Jonge “beste mensen’ hoort zeggen imploderen we allemaal tegelijkertijd. Dus waarom wil je in deze onzekere, door mij ligt overdreven tijd, investeren. Het simpele antwoord is dat de beurs niet wordt geraakt. Welke aandelen kopen mensen dan? Nu de bedrijven die hier alleen maar profijt van hebben. En dat zijn er erg veel van de AEX breekt net zoals de besmettingscijfers alle records.

 

Op de schrik reageren

Beleggers investeren namelijk op emotie. Het gerucht dat er een nieuwe Covid-variant zich heeft ontwikkeld is vele male negatiever voor de beurs dan de bevestiging hiervan een week later. Beleggen in aandelen is op het moment naar mijn mening risicovoller dan normaal. Welke aandelen kopen is irrelevant omdat men geen idee heeft wat de markt morgen doet. Nogmaals geef ik geen beleggingsadvies, misschien juist een waarschuwing. Op het moment is het puur gokken. Op de vraag: “welke aandelen kopen jullie” konden mijn klasgenoten vroeger een helder antwoord geven. Maar als ik nu vraag “welke aandelen kopen we vandaag jongens?” geeft niemand antwoord.

Similar Articles

Populair

Een weekend vrij

De dag is begonnen. Het is een heerlijk weekend. En ik was van plan daar optimaal van te genieten. Hiervoor had een aantal plannen....

Een weekend vrij

De dag is begonnen. Het is een heerlijk weekend. En ik was van plan daar optimaal van te genieten. Hiervoor had een aantal plannen....

Het bedrijf dat groeit

Ik ben al een tijd begonnen met mijn eigen bedrijf. Het is nog kleinschalig. Het loopt tot nu toe nog goed alleen we willen...