Puikvoorelkaar.nl

Dat is goed voor elkaar

Wat te doen na je pensioen?

Na een leven lang leren en werken is het dan eindelijk zover… je mag met pensioen! Voor veel van ons is het iets waar we erg naar uitkijken, maar het is ook een vreemde gewaarwording als het dan eindelijk zover is. Wat ga je namelijk doen na je leven lang leren en werken? Opeens heb je zeeën van vrije tijd en geen verplichtingen meer waar je dagelijks aan moet voldoen. Sommigen willen het liefst het avontuur aangaan en verre reizen maken. Anderen zijn juist blij dat ze eindelijk op zoek kunnen naar rust en ontspanning. En dan zijn er ook nog mensen die het werkende leven graag willen doortrekken en vrijwilligerswerk gaan doen of voor zichzelf aan de slag gaan. Wat je ook gaat doen, jezelf fit houden is in ieder geval een belangrijk aspect. Waarom en hoe je dat doet vertellen we je graag in dit blog.

Lichamelijke fitheid

Wat opvalt bij mensen die met pensioen gaan, is dat de lichamelijke fitheid achteruit gaat. Uiteraard is dit niet bij iedereen het geval, maar zeker wel bij een grote groep. Ze hoeven tenslotte niet meer dagelijks naar hun werk en brengen meer tijd thuis door. Niks mis mee natuurlijk maar hoe ouder je wordt, des te sneller je achteruit gaat. Wanneer je stopt met (veel) bewegen, zal je al snel merken dat je conditie achteruit gaat. Door ook tijdens je pensioen lekker in beweging te blijven, kan je dit gelukkig wel redelijk voorkomen. Blijven wandelen, fietsen of zwemmen is sowieso aan te raden, maar ook naar de sportschool of met een personal trainer aan de slag kan zeker geen kwaad. Je traint in dit geval niet om sterker te worden, maar om jezelf in beweging te blijven houden. Samen of met een groep is overigens altijd een stuk leuker dan alleen.

Mentale fitheid

Naast de fysieke fitheid kan ook de mentale fitheid achteruit gaan. Je hebt misschien wel minder contact met mensen en ook je hersenen hoeven niet meer aan het werk. Dit kan er allemaal voor zorgen dat je je mentaal ook steeds minder fit gaat voelen. Misschien word je wel wat vergeetachtiger of eenzamer. Zeker op latere leeftijd wil je dat juist zoveel mogelijk voorkomen omdat het toch steeds lastiger wordt om je netwerk uit te breiden. Bij een club gaan is altijd een zeer aan te raden oplossing. Een kaartclub, een koffieclub, de breiclub en ga zo maar door. Je kan het zo gek nog niet verzinnen of er bestaat wel een leuke club waar je niet alleen met je hobby bezig kan zijn, maar waar je ook onder de mensen blijft. Ook puzzelen is (eigenlijk voor iedere leeftijd) zeer aan te raden. Met puzzelen blijf je je hersenen trainen waardoor je scherp blijft. Een aandoening die de mentale fitheid benadeelt is bijvoorbeeld dementie en komt veel voor bij oudere mensen. Puzzelen is uiteraard geen remedie hiertegen, maar het kan zeker geen kwaad. Helaas is er tot op de dag van vandaag nog helemaal geen medicijn tegen dementie terwijl verschillende goede doelen, zoals Alzheimer-Nederland, continue onderzoek blijven doen naar deze ziekte. Deze goede doelen moeten het overigens hebben van donaties en zijn dan ook erg blij met een ieder die maar iets kan en wil doneren. Wil jij graag iets doneren? Dat kan! Je kan via een sms een donatie doen, maar ook via een tal van andere betaalmogelijkheden. Neem zeker eens een kijkje op de website als je hier belangstelling in hebt!

Similar Articles

Populair

Je leven weer oppakken doe je zo

Het kan zijn dat je even een dipje hebt. Iedereen heeft hier wel eens last van. Vaak wordt er gezegd dat je de tijd...

Een lening aflsuiten, hoe doe je dat?

Heb je geld nodig? Moet u een lening afsluiten? Wil je weten hoe je dat doet? In deze blog leest u hoe u een...

Goed voor elkaar: lifestyle kerstpakketten

De feestdagen naderen alweer snel. Dat is voor iedere ondernemer een drukke tijd. Veel ondernemers moeten het hebben van de omzet rond de feestdagen....