Wat is EPDM en waar kun je het voor gebruiken?

0
476

EPDM is een product dat je kunt gebruiken voor meerdere dingen. De meest voorkomende manier van het gebruiken van EPDM is als dakbedekking. Het is een duurzame, ecologische en onderhoudsarme stof die de eigenschappen heeft die je nodig hebt voor dakbedekking. Het is natuurlijk de bedoeling dat je een dak hebt wat goed ligt waardoor je geen last hebt van lekkages. Om ervoor te zorgen dat dit ook daadwerkelijk gebeurt, is het wel zo fijn als je wat meer weet over de dakbedekking die je koopt. Daarom kun je in dit artikel meer vinden over wat EPDM nou eigenlijk is en wat de voordelen ervan zijn.

 

Wat is EPDM nou eigenlijk?

EPDM is een variant van rubber dat een hoge elasticiteit heeft. De mate van bescherming die het levert aan je dak is erg groot en dat maakt EPDM dakbedekking erg aantrekkelijk. EPDM is een afkorting van de stoffen ethyleen, propyleen, dieen en monomeer. Deze stoffen vormen bij elkaar een rubber. Het is een synthetische variant van rubber die geschikt is voor het weer dat je hebt in een land als Nederland. Bovendien kan het ook erg goed tegen uv-straling. De gemiddelde EPDM rol gaat rond de 15 jaar mee, wat veel is ten opzichte van andere materialen die jij voor je dakbedekking kunt gebruiken. De levensduur van EPDM en het feit dat het een onderhoudsvrij materiaal is, maken het erg aantrekkelijk om voor het product te kiezen.

 

Het aanleggen van EPDM

Wanneer je op zoek gaat naar EPDM, zal dit in een winkel zijn of via het internet. Je zult zelf de EPDM nog moeten leggen. Als je op zoek gaat naar EPDM, is het handig om te letten op een aantal dingen. Zo zullen de prijzen bijvoorbeeld erg verschillen per winkel. Ook is het van belang om te kijken naar of de EPDM LSFR gecertificeerd is. Dit wil zeggen dat het materiaal voldoet aan alle voorwaarden en niet snel in brand kan vliegen. De EPDM die LSFR gecertificeerd is, is bestendig tegen vliegvuur. Wanneer je de juiste EPDM hebt gevonden, is het nog nodig om de dakbedekking aan te brengen. Gelukkig is dit bij EPDM niet erg ingewikkeld. Je kunt ervoor kiezen om het aanleggen door een expert te laten doen, maar dit is niet per se nodig. Je kunt de dakbedekking namelijk vaak al binnen een uurtje leggen. Wel is het hierbij belangrijk dat je goed weet wat je doet zodat er geen fouten worden gemaakt.