Puikvoorelkaar.nl

Dat is goed voor elkaar

Waar moet je aan denken bij het regelen van een uitvaart

Als een dierbare komt te overlijden, dan wil je graag voor hem of haar een eervolle uitvaart organiseren. Als je hier geen ervaring in hebt, dan kan het erg lastig zijn om dit op de juiste manier te regelen. Je weet namelijk niet wat hier allemaal bij komt kijken en dient zelf ook te kunnen rouwen. 

 

Meld het overlijden bij de arts

Als iemand komt te overlijden dan is het belangrijk dat dit zo snel mogelijk gemeld wordt bij een arts. Een schouwarts dient vervolgens langs te komen om de reden van overlijden vast te stellen. Van de arts ontvang je vervolgens twee verklaringen. Op de ene verklaring staat de datum van overlijden en op de andere verklaring de doodsoorzaak. Hiermee dien je vervolgens bij de burgelijke stand aangifte te doen. 

 

De laatste verzorging

Een onderdeel van het zware proces is de laatste verzorging van de overledene. Hierbij wordt de overledene voor het laatst gewassen en netjes aangekleed. Je kunt ervoor kiezen om dit door een uitvaartzorg bedrijf te laten uitvoeren, maar daarnaast kan het ook prettig zijn om dit zelf te doen. Zorg voor mooie kleren en laat een eervol afscheid tot stand komen. 

Het opbaren en het kiezen van de juiste kist

Een ander belangrijk onderdeel van een goed verzorgde uitvaart Amsterdam is het opbaren. Door het lichaam te opbaren bied je mensen de kans om afscheid te nemen van de overledene. Het opbaren kun je thuis doen, maar eventueel ook al bij het uitvaartcentrum. Houd er rekening mee dat het thuis erg zwaar kan zijn omdat er in dat geval meerdere mensen over de vloer komen. Je kunt je dan minder goed terugtrekken en dat is niet voor iedereen prettig.

Voordat de begrafenis of crematie plaats kan vinden, zul je moeten zorgen voor een kist. Het uitzoeken van een kist is een zwaar proces en kun je het beste samen doen met  andere nabestaanden. Ga voor een kist waarvan je weet dat de overledene deze zelf ook had gekozen.

De begrafenis of crematie

Het laatste onderdeel van de uitvaart is de begrafenis of crematie zelf. Hierbij is het gebruikelijk om alle nabestaanden uit te nodigen. Zorg voor een goed georganiseerde begrafenis of crematie en schakel eventueel de hulp in van een uitvaartzorg. Zoek samen met het bedrijf naar de meest geschikte manier om afscheid te nemen van de overledene. Schakel hierbij eventueel hulp in van familieleden en zorg ervoor dat iedereen zich prettig voelt bij de begrafenis of crematie. 

Similar Articles

Populair