Mijn vriendin en ik hebben nu drie jaar een relatie. We hadden ieder een eigen huis, dat vonden we fijn, een eigen plek. Het idee dat je je terug kan trekken in je eigen habitat als je daar behoefte aan hebt. Het afgelopen jaar waren we eigenlijk altijd samen. Niet altijd natuurlijk, er moest ook gewerkt worden en we hebben naast onze gezamenlijke vriendenkring ook onze eigen sociale contacten. Maar slapen deden we óf bij haar óf bij mij. Het gaat goed met ons en we besloten om officieel te gaan samenwonen. In de zomer hebben we, aan het strand en onder het genot van een goed glas wijn, beklonken dat we samen een huis zouden kopen.
We sloten een samenlevingscontract af. Heel officieel allemaal. De zoektocht naar een huis duurde niet lang. We kregen een appartement in het vizier, gelegen aan een gracht in Amsterdam. Bij de bezichtiging werden we op slag verliefd op dit huis. Het voldeed aan praktisch al onze wensen en de ligging was voor ons ideaal. Vanwege de krappe woningmarkt hebben we boven de vraagprijs moeten bieden. Drie maanden later trokken we erin.
Bestuur en beheer: twee verschillende dingen
Al gauw bleek dat de Vereniging van Eigenaars (VvE) een probleem had. Het VvE bestuur was jarenlang in handen van een viertal bewoners. Deze mensen waren altijd druk geweest met het onderhoudsplan, de financiële- en boekhoudkundige taken en zij schreven VvE vergaderingen uit. Ze waren zuinig. In de stukken zag ik dat er grote reserves waren opgebouwd in de loop der jaren. Dit terwijl er aan onderhoud nogal wat te doen was. Navraag wees uit dat het jaren goed was gegaan met dit VvE bestuur. Het ongeluk wilde dat deze mensen om verschillende redenen niet goed meer in staat waren om de vele VvE-bestuurstaken te verrichten zoals het feitelijk moest. Denk hierbij aan ziekte en problemen in de persoonlijke sfeer.
Goed beheer is het halve werk
Na een aantal gesprekken met het bestuur en met verschillende eigenaren heb ik gezocht naar een goede VvE beheerder, zoals bijvoorbeeld VvE Amsterdam. We spraken met zes beheerders. Daarna hebben we de ‘voors’ en ‘tegens’ op een rij gezet. In de eerstvolgende vergadering is gezamenlijk besloten om te kiezen voor VvE Beheerder Amsterdam. Inmiddels zit ik zelf nu ook in het bestuur. De bestuurlijke lasten zijn enorm verlicht nu de Parelbeheer mede zorg draagt voor de administratie, financiën en het onderhoud. Iedereen blij!