Een allergie of toch voedselintolerantie? Zo kom je erachter!

0
690

Dagelijks werken we heel wat voedsel weg. Meestal beginnen we ’s ochtends met een broodje of een kommetje havermout of yoghurt. Daarna komt uiteraard de lunch met ook een heerlijke maaltijd en de dag wordt meestal afgesloten met het avondeten en een toetje. Tussendoor snacken we of snoepen we nog iets om ons lichaam verzadigt te houden. Maar wat nou als je merkt dat je door het eten van een bepaald voedingsmiddel lichamelijk ongemakken krijgt? Dan kan het best zijn dat je last hebt van voedselallergie of voedselintolerantie. In dit blog alles vertellen we je alles wat je over deze twee moet weten.

Intolerantie is niet hetzelfde als een allergie

Op het moment dat iemand niet tegen een bepaald voedingsmiddel kan en daar ongemakken van krijgt spreken we al snel van een voedselallergie maar is dit ook juist? Bij een voedselallergie reageert je lichaam meteen op een bepaalde voedingsstof door antistoffen aan te maken. Deze antistoffen zorgen er bijvoorbeeld voor dat je roodheid krijgt op de huid of dat je last krijgt van galbultjes, jeuk, misselijkheid, braken, diarree en/of bloeddrukdaling. Een allergie zul je dus direct merken. Voorbeelden hiervan zijn een noten of pinda-allergie. Bij voedselintolerantie ligt dit net even iets anders. Je lichaam reageert op de voedingsstof waar e niet tegen kan door een niet allergische reactie. Deze niet allergische reactie kan bijvoorbeeld zorgen voor maag- en darmklachten en acne. Voorbeelden hiervan zijn lactose-intolerantie en glutenintolerantie.

De symptomen van voedselintolerantie

Een voedselallergie is vaak snel en makkelijk te ontdekken omdat je lichaam meteen (heftig) reageert op de voedingsstof. Vaak na enkele keren kan de allergie al geconstateerd worden. Bij voedselintolerantie ligt dit net even iets ingewikkelder. De klachten zijn vaak vaag en kunnen ook komen door andere factoren zoals het weer of een verlaagd immuunsysteem. Toch zijn er wel een aantal symptomen die duidelijk kunnen aantonen dat u te maken heeft met voedselintolerantie. Zo is er vaak sprake van acne. Acne kan uiteraard ook andere oorzaken hebben maar voedselintolerantie als oorzaak komt vaker voor dan u denkt. U kunt vermoeid raken of last krijgen van een jeukende huid. Veel mensen ervaren ook ongemak in hun verteringsstelsel of krijgen last van een opgeblazen gevoel. En zelfs eczeem, migraine en gewrichtspijn kunnen een gevolg zijn van voedselintolerantie.   

Heeft u last van een van de bovenstaande symptomen en kunt u de oorzaak maar niet achterhalen? Dan kan het heel goed zijn dat u voedselintolerant bent. Met een voedselintolerantietest heeft u binnen een paar dagen al het antwoord.