Verschillende soorten bootstoelen op een rijtje

0
456

Als je beschikt over een eigen boot is het wel belangrijk dat deze helemaal naar wens is. Accessoires als dekentjes of kussentjes zijn makkelijk te vervangen maar de ingebouwde zitplaatsen bijvoorbeeld zijn wat lastiger aan te passen. Als je er toch voor kiest om de zitplaatsen aan te passen moet je eerst goed naar de opties kijken. Een bootstoel is er namelijk in veel verschillende soorten en maten. Voor mensen die voor het eerst zelfstandig gaan varen is het ook erg belangrijk om te weten dat je de standaarddingen aan boord hebt liggen. Denk aan een reddingsvest, reddingsboei of een EHBO doos. In deze blog gaan we het specifiek hebben over een aantal verschillende soorten bootstoeluitvoeringen.

De sportieve look

Vooral in boten met wat meer pk in de motor zie je bootstoelen voorbijkomen met een sportieve look. Je kunt sommige uitvoeringen dan ook vergelijken met een luxe autostoel. Je ziet er vooral aan het gebruik van leer en de manier waarop de naden gestikt zijn. Deze stoelen hebben vaak een draaifunctie. Vooral in speedboten is het altijd zo dat de stoelen vastgeschroefd zijn aan de vloer, maar als je voor anker ligt dan is het wel zo gezellig om naar de visite te draaien. Daarom hebben de meeste stoelen zo’n handige draaifunctie. Er bestaan ook stoel waar je heel eenvoudig de rugleuning van de ene kant naar de andere kant kunt bewegen. Op die manier is de draaifunctie overbodig.

De ‘kassa’ stoel

Een stoel die vaak voorkomt bij boten die de besturing binnen hebben zitten zijn de kassa stoelen. De naam zelf zegt eigenlijk al genoeg, ze lijken precies op de stoelen die ze achter de kassa ook hebben. Je kunt ze ook wel vergelijken met een bureaustoel. Als je de besturing van je boot binnen hebt zitten wordt de stoel vaak niet aan de vloer bevestigd, omdat de stoel anders in de weg kan zitten als je niet vaart en gewoon binnen wilt leven. Als je dit veiliger vindt kun je dit uiteraard wel laten doen.

Een zitbank

Deze type bootstoel kan eigenlijk wel in ieder type boot voorkomen. In een sloep wordt er vaak gebruik gemaakt van een zitbank, maar ook in een speedboot of jacht. Een zitbank is handig omdat er zo meer zit plek wordt gecreëerd. De zitbank kan simpel van hout zijn met een kussen erop, maar voor de luxere boten is het vaak een leren versie.