Rollen met rollators

0
759
rollator

Ik zag laatst een foto in de krant van een jongen in India, die zijn dorp was ontvlucht vanwege een overstroming. Bijzonder aan deze foto was dat hij allebei zijn bejaarde ouders had meegenomen, allebei balancerend in een mandje, die hij met een stok op zijn schouders droeg.
Zijn ouders waren oud en slecht ter been, en deze zoon twijfelde geen moment en droeg ze beiden mee naar een veiliger gebied.
Zoals zal ons hier natuurlijk niet snel overkomen, niet alleen vanwege de dijken, maar ook omdat bij ons hier in Nederland rollators heel normaal en beschikbaar zijn.

Wat zijn rollators ookalweer?
Rollators zijn een hulpmiddel voor mensen die moeite hebben met lopen. Het is een soort wagentje met meestal een rekje voorop, ondersteund door vier poten. Twee van deze vier poten heeft vaak een zacht rubberen ondergrond, wieltjes, of tennisballen. Het wagentje is stabiel, standvastig, en helpt bij het bewaren van het evenwicht. Daarnaast door de wieltjes wordt het lopen vergemakkelijkt. Dit is fijn voor ouderen die nog redelijk zelfstandig zijn, maar bijvoorbeeld slecht rechtop kunnen lopen door bijvoorbeeld een bochel, vergroeide rug of rugklachten. In het rekje voorin kunnen boodschappen of andere benodigheden, zoals een handtas. Rollators komen in allerlei soorten en maten, zodat het goed aansluit bij ieder persoon.
Een rollator is veelal in gebruik door de ouderen van ons land, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Denk eens aan een persoon met beenklachten, die moeite heeft met lopen en ondersteuning nodig heeft zodat hij af en toe kan uitrusten. Dit kan genetisch zijn, door een ziekte, of misschien wel een ongeluk. Ondersteuning en hulp is voor iedereen beschikbaar.

Mijn oma was altijd heel zelfstandig en daar trots op. Ze deed zelfs nog boodschappen op haar tachtigste, hoewel dat wel een hele onderneming was. Elke drie minuten moest ze even stoppen en uitpuffen, met de zware tassen aan haar weerszijden. Toen zij door een aandoening aan haar spieren in haar benen minder kon lopen, wilde ze absoluut geen hulp aan huis. Ze koos voor de oplossing die haar het meest zelfstandig kon houden; namelijk een rollator. Een mooi wit ding met een rekje voorop en een zitje, zodat ze af en toe even kon zitten. Ook zat er een rem op de wieltjes, zodat ze niet ineens naar voren zou schieten als er op geleund werd. Mijn oma heeft hier lang profijt van gehad, en uit respect naar ouderen toe vind ik het mooi ze zo lang mogelijk zelfstandig te houden. Dit kan met een rollator!