Pas je deurdranger aan met een simpel weetje

0
957
deur

Dit is de eerste blog die ik schrijf voor deze website. Het is de bedoeling dat de site echt een beetje gaat leven en wat meer vorm gaat krijgen door berichten en blogs te schrijven voor allerlei verschillende soorten categorieën. Zoals de naam van de website al doet vermoeden heeft het allemaal te maken met dingen die je kunt regelen zodat je het goed voor elkaar hebt. Omdat je toch ergens moet beginnen heb ik misschien een grappig eerste onderwerp gekozen namelijk deurdrangers.

Deurdranger

Eigenlijk denk ik dat iedereen ze wel kent. Deurdrangers zijn die dingen die er voor zorgen dat de deur niet met een harde klap dichtgaat als je hem wilt sluiten. Eigenlijk zorgt een deurdranger ervoor dat je deur vertraagd dicht gaat. Dit voorkomt dan dus de klap. Zelf als je hem met veel kracht dicht wilt trekken. Er zit een bepaald mechanisme in de dranger die hier voor zorgt.

Een van de belangrijkste onderdelen is een sterke veer. Die veer komt op spanning of ontspant juist als de deur open en dicht gaat. Hiermee is het echter nog niet zo dat de klap wordt voorkomen. Nee, er komt nog meer bij kijken. Er is een constructie bedacht met oliereservoirs en stelschroeven. Hoe het precies werkt, weet ik ook niet maar in ieder geval zorgt deze constructie op het goede moment voor de juiste weerstand. Door aan de stelschroeven te draaien kan je de weerstand verhogen of juist verlagen. Je kunt ze dus precies naar wens afstellen. Dat je deze dingen kon afstellen heb ik nooit geweten.

Test

Zelf heb ik ook een aantal deurdrangers op de deuren zitten omdat ik die harde klap echt verschrikkelijk vind. Laatst merkte ik echter op dat de mijn achterdeur wel heel moeilijk en langzaam dicht ging. Verder heb ik er eigenlijk niet meer over nagedacht en me erbij neergelegd omdat ik niet wist dat je ze dus kon verstellen. Nadat ik op internet wat informatie had opgezocht over de drangers merkte ik dat het dus wel degelijk kon.

Als proef op de som ben ik zelf aan de stelschroeven gaan draaien. Wat denk je? Het werkt gewoon! Nu heb ik dus jarenlang met een zware achterdeur gezeten terwijl dat helemaal niet nodig was! Het enige dat ik moest was een paar keer aan het schroefje draaien. Ik wilde deze info jullie niet onthouden, vandaar dat het een blog is geworden. Ik weet namelijk zeker dat er meer mensen zijn met dit probleem.