Als zakelijke ondernemer met een eigen bedrijfspand is het verplicht om een energiecontract af te sluiten voor je bedrijf. Omdat het aanbod van zakelijke energie met het jaar verandert en daarbij vooral de tarieven en het aanbod per leverancier wisselt, is zakelijke energie vergelijken voor ondernemers een must. Op die manier kun je een flink bedrag per jaar besparen wat je weer kunt steken in de groei van je bedrijf. Ben je van plan om naar een andere zakelijke energieaanbieder over te stappen? In dit artikel vertellen we je waar je allemaal op moet letten bij het overstappen van zakelijke energie.
Kies je voor grijze of groene stroom?
Vandaag de dag is duurzaam wonen en werken een belangrijk onderwerp van gesprek. Steeds meer mensen kiezen voor groene energie, of dat nu thuis is of wanneer dat een zakelijk energiecontract betreft. Grote kans dat je momenteel over grijze energie beschikt. Zit je erover na te denken om over te stappen op groene energie? Goed bezig. Er zijn diverse leveranciers van groene zakelijke energie waar jij verantwoorde energie vandaan kunt halen. Deze energie wordt, in tegenstelling tot grijze energie, gehaald uit natuurlijke bronnen zoals de zon of de wind. Hierbij kun je zelfs nog een stapje verder gaan door te kiezen voor eigen zonnepanelen of andere toepassingen om groene energie op te wekken. Op Minder.nl lees je meer over groene energie voor je bedrijf.
Vast tarief of variabel tarief?
Ook is het goed om te bekijken of je voor je zakelijke energiecontract wilt gaan voor een contract met een vast tarief of met een variabel tarief. Met een vast energietarief heb je een contract voor een bepaalde tijd waarbij de kosten voor die periode vast staan. Dit geldt alleen voor de leveringskosten van de zakelijke energie. Kies je voor een variabel tarief dan kies je voor een contract met tarieven die twee keer per jaar wijzigen: op 1 januari en 1 juli. De kosten kunnen stijgen en dalen waardoor je minder zekerheid hebt wat betreft je zakelijke energiekosten. Je kunt een stuk goedkoper uit zijn dan bij een vast tarief, maar ook een stuk duurder. Omdat energieprijzen lastig te voorspellen zijn, is het aan te raden om bij enige twijfel voor een vast tarief te gaan.
Let op opzeggen energiecontract
Tot slot is het verstandig om de einddatum van je huidige én je nieuwe energiecontract in de gaten te houden. Wil je overstappen maar zit je nog vast aan een ander energiecontract? Dan krijg je een boete wanneer je eerder dan afgesproken overstapt. Houd altijd rekening met opzegtermijnen van zakelijke energiecontracten zodat je op tijd je energiecontract stop kunt zetten. Je nieuwe energieleverancier helpt je overigens altijd bij het overstappen; zij zorgen voor de volledige overstap zodat jij niets hoeft te doen. Heel soms betaalt de nieuwe energieleverancier je boete, maar hier mag je niet van uitgaan bij het overstappen van zakelijke energie. Neem de tijd om meerdere zakelijke energieleveranciers met elkaar te vergelijken, zodat je altijd voor de beste deal kiest die het meest voordelig voor jouw bedrijf is.