Puikvoorelkaar.nl

Dat is goed voor elkaar

NAS versus externe harde schijven

Iedereen weet dat een back-up van jouw gegevens altijd belangrijk is. Als jouw systeem faalt en je geen back-up hebt, is het moeilijk, bijna onmogelijk en vaak duur om jouw gegevens te herstellen. Het delen van jouw bestanden is niet zo belangrijk, maar wordt steeds nuttiger. Niet alleen om te delen met andere computers, maar ook met andere apparaten zoals mediacentra, gameconsoles, zelfs met jouw tablet en smartphone. Bij het zoeken naar meer opslagruimte voor back-up of het delen van documenten zijn er twee opties. Een externe harde schijf of een NAS-apparaat, afkorting voor Network Attached Storage-apparaat. Welke je ook kiest, het is belangrijk om te vinden wat het beste aansluit op jouw behoeften en ik zal je in dit artikel helpen de verschillen en voordelen van elk te begrijpen.

Externe harde schijven

Dus laten we beginnen met externe harde schijven. Externe harde schijven zijn over het algemeen vrij draagbaar en variëren in fysieke grootte. Ze gebruiken allemaal een soort bekabelde verbinding, meestal USB, en zijn voornamelijk bedoeld voor slechts één persoon om hun bestanden op te slaan. Misschien omdat ze geen ruimte meer hebben in de computer of ze een back-up van het systeem willen maken. Het is ook belangrijk om te weten dat externe harde schijven alleen jouw gegevens kunnen opslaan. Je hebt aanvullende software nodig die op een computer wordt uitgevoerd of een ander apparaat dat altijd is ingeschakeld om automatisch een back-up te maken of jouw bestanden te delen. Wat op zich betekent dat externe harde schijven behoorlijk nutteloos kunnen zijn. Dat brengt me bij onze tweede opslagoplossing.

NAS apparaten

NAS-apparaten zijn slimmer dan externe schijven, omdat je ze rechtstreeks op jouw thuisnetwerk kunt aansluiten via de ethernetpoort aan de achterkant, die rechtstreeks op jouw router is aangesloten. NAS-apparaten zijn ook slimmer omdat ze veel van dezelfde componenten bevatten die je op computers aantreft waardoor ze nog veel meer dingen kunnen doen. Vooral QNAP NAS apparaten zijn een aanrader! Je kunt ook via een webbrowser verbinding maken met jouw NAS om ook vele andere functies in te schakelen. Het is bijvoorbeeld gebruikelijk om een ​​USB-poort aan de achterkant te vinden waarmee je een printer kunt aansluiten en delen met elk ander apparaat in jouw netwerk. En omdat het is verbonden met het netwerk, kun je bestanden delen met andere computers en zelfs met de andere apparaten zoals een Smart TV of een Boxee Box, waar je vanaf één apparaat films, muziek of foto’s naar alle tv’s in jouw huis kunt streamen.

Back-ups maken is ook beter met een NAS, in plaats van handmatig één externe harde schijf aan te sluiten op elke computer in je huis, kun je een back-up instellen die automatisch op elke computer wordt uitgevoerd, zelfs via draadloos naar één gecentraliseerde locatie. Veel Network Attached Storage-apparaten bieden ook ruimte voor meer dan één harde schijf, waardoor je extra ruimte en betrouwbaarheid met behulp van RAID-technologie krijgt, en omdat NAS-apparaten slimmer zijn, beschik je over de flexibiliteit om nog veel meer dingen te doen, zoals Dynamic DNS uitvoeren om op afstand toegang te krijgen tot jouw bestanden , en stel zelfs een website voor het delen van foto’s samen rechtstreeks van je NAS.

Als je alleen op zoek bent naar meer ruimte voor jouw computer, is een externe harde schijf wellicht alles wat je nodig hebt. Maar als je veel meer uit jouw apparaten wilt halen, biedt een Network Attached Storage-apparaat je de mogelijkheid jouw documenten te delen en te printen, films, muziek en foto’s naar jouw tv’s te streamen, een veilige back-up van alle computers in jouw huis te maken en nog veel meer. Dus als je meer ruimte nodig heeft, zorg er dan voor dat je beide apparaten uitprobeert en het apparaat kiest dat bij je past.

Similar Articles

Populair