Puikvoorelkaar.nl

Dat is goed voor elkaar

Het juiste paar werkschoenen vinden

Als het gaat om ons lichaam kunnen wij haast niet voorzichtig genoeg zijn. Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker wanneer er fysieke arbeid geleverd wordt. Je wilt daarom ook zo veel mogelijk maatregelen treffen om letsel te voorkomen. Bij veel werkzaamheden zijn er strakke regels over hoe alles gedaan moet worden in verband met veiligheidsregels. Vaak is het dan ook sterk aangeraden of verplicht om beschermende kleding te dragen. Een helm, een veiligheidsbril en een paar goedgekeurde werkschoenen komen het vaakst voor als het om verplichte kleding gaat. Die regels zijn er niet voor niets, want er kunnen nare verwondingen ontstaan wanneer deze kleding ontbreekt. Er zijn regels over de veiligheidsklasse die gedragen moeten worden in bepaalde vakgebieden. Om te weten welk type schoenen jij nodig hebt leg ik hier kort verschillende soorten werkschoenen uit.

Minimale vereisten

In Nederlands houden wij ons aan de Europese norm voor werkschoenen. Deze verschillende categorieën heten S1 tot en met S5. Elke volgende categorie is in principe hetzelfde als de voorganger maar met een extra beschermfunctie. Alle schoenen moeten voorzien zijn van een harde neus die voldoet aan de minimumeisen. Deze eisen zijn dat de neus minimaal 200 Joule aan energie moet kunnen opvangen. In de praktijk kan je dat zien als hoeveelheid gewicht die je van een bepaalde hoogte kunt laten vallen. Elke categorie, inclusief S1 moet deze eigenschap bezitten, vandaar dat een schoen die voldoet aan de norm ook wel een SB schoen wordt genoemd, voor Safety Base.

S1 tot en met S5

Zoals eerder gezegd zijn de categorieën S1 tot en met S5 hetzelfde als de SB schoen, met meer en meer veiligheidsmaatregelen. Zo heeft de S1 niet alleen een verharde neus, maar is de schoen ook antistatisch en wordt energie opgenomen door de hiel. Er is nog een S1P-categorie, die hetzelfde is als de S1, maar met een tussenzool die beschermd is tegen penetratie. De S2 is weer gelijk aan de S1/S1P, behalve dat de S2 ook uitgerust is met een waterafstotende laag. Zoals je intussen wel begrijpt is een S3 weer hetzelfde als de S2/S1P, maar dan met een antislipprofiel. S4 is een soort van uitzondering, want het heeft een aantal functies niet meer. De veiligheidsneus en de antistatische functie blijven, maar de rest is niet van toepassing. In plaats daarvan is de schoen volledig gemaakt van kunststof en is de schoen waterdicht. Om het af te sluiten heeft de S5-klasse alle functies van de S3 en de S4. 

Waarschijnlijk heb jij voor jouw werk een bepaalde classificatie nodig. Dit zal je ongetwijfeld te horen krijgen. Misschien koop je liever een iets beter paar schoenen, zodat je nog net even wat veiliger aan het werk kan. In zo'n geval kan je het verschil zelf bijleggen ten opzichte van de verplichte werkschoenen, bijvoorbeeld bij de Bouwmaat.

Similar Articles

Populair