Dat we afval beter kunnen scheiden daar is inmiddels iedereen denk ik wel van op de hoogte. Zo niet, dan nu toch. Afval scheiden is veel beter voor het milieu dan dat dit niet wordt gedaan. Maar wat is eigenlijk de reden dat afval scheiden beter is? Dat wordt ons vaak niet vertel. Als meer mensen die zouden weten, zouden meer mensen gemotiveerd zijn om afval te scheiden waardoor we met zijn alle een betere wereld creëren. Daarom leg ik je in dit blog graag uit waarom afval scheiden belangrijk is.
Wat gebeurt er met afval dat niet gescheiden is
Misschien is dit wel de belangrijkste vraag als we het hebben over afval scheiden. Want wat gebeurt er eigenlijk met afval dat niet is gescheiden? Afval wat niet is gescheiden wordt simpel weg verbrand. Verschillende soorten afval door elkaar kan namelijk niet worden gerecycled. Het afval uitzoeken duurt te lang en is eigenlijk ook onmogelijk met het hoeveel afval dat Nederland alleen al binnen een week produceert. De simpelste en makkelijkste oplossing, het afval verbranden. Deze verbranding is in eerste instantie ontzettend schadelijk voor het milieu. Door de verbranding komen er giftige stoffen vrij wat leidt tot broeikasgassen. Deze zijn op hun beurt weer slecht voor de ozonlaag. Naast dat het slecht is voor het milieu is het ook nog eens zonde. Veel afval kan namelijk gewoon weer worden hergebruik. Denk hierbij bijvoorbeeld aan papier of plastic. Als bijvoorbeeld papier wordt hergebruik, hoeven er minder bomen gekapt te worden wat uiteindelijk weer positief werkt voor het milieu. Het is eigenlijk een cirkeltje wat elke keer weer opnieuw rond gaat totdat het product echt op is en het zijn dienst op deze wereld heeft gedaan.
Help het milieu een handje
Door ons afval te scheiden hoeft niet alles verbrand te worden waarmee we het milieu weer een aardig handje helpen. Sommige grondstoffen zoals papier, plastic, metalen en hout kunnen prima voor een 2e of 3e ronden mee en zijn nog helemaal niet op. Daarnaast kost het proces van recyclen veel minder energie waardoor er in verschillende gedeeltes van het totale proces positieve veranderingen worden gemaakt. Als we de meerdere verandering tegen maar een verandering opwegen dan kunnen we met zekerheid stellen dat meer verandering eerder zullen leiden tot het gewenste resultaat. Nu je weet waarom kan jij het milieu dus een handje helpen. Breng je glas naar de glasbak, breng je oude kleding naar een verzamelpunt of sterker nog, verkoopt het op marktplaats en gooi je karton in de papier bak. Deze kleine veranderen zullen al snel zorgen voor een waanzinnig positief resultaat voor het milieu.