Puikvoorelkaar.nl

Dat is goed voor elkaar

Elektrische fiets kopen? Let op deze punten

Een elektrische fiets kopen gaat er heel anders aan toe dan de aanschaf van een normale fiets. Je moet op heel andere dingen letten, wil je de fiets kopen die voor jou het beste is. Bij een normale fiets dacht ik bijvoorbeeld alleen aan een terugtraprem, het aantal versnellingen en de maat in inches. Nu moet ik ook letten op welke motor ik wil hebben, wat de beste accu is en welk type fiets bij mij past. Ook het gewicht van de fiets is heel belangrijk, heb ik mij laten vertellen. 

 

In onderstaand artikel vertel ik meer over hoe ik heel bewust voor een elektrische fiets ben gaan kijken. Deze tips wil ik je graag meegeven. 

#1 Motor

Bij een elektrische fiets kun je kiezen voor drie types motoren. Zo heb je een elektrische fiets middenmotor, maar ook modellen met voorwiel- en achterwielmotor. De fietsen waar de motoren in het midden of aan de achterkant zijn geplaatst rijden het fijnste. Deze modellen zijn wel wat duurder, maar je hebt er meer plezier van. 

#2 Accu

Ook de accu is een aandachtspunt. Wil je een vaste of uitneembare accu? Laatste is aangeraden, want dan heb je geen last van diefstal. Ook is de accu overal makkelijk op te laden. Wil je een accu van nikkel, li-ion of lithium? De nieuwste accu’s zijn gemaakt van li-ion. Deze accu’s zijn kleiner, lichter en lopen minder snel leeg. Dit heeft dus ook weer invloed op het gewicht van je fiets. 

#3 Soort fiets

Dit hangt helemaal af van wat voor fietser jij bent. Bij jongere mensen zie je stoere stadsfietsen met grote en stevige banden. Deze e-bikes maken lekker veel vaart. Ideaal voor als je ergens snel naar toe moet. Ook mamafietsen zijn te koop in elektrische uitvoering. Zelfs met een bakfiets voorop. Het ligt er helemaal aan wat jouw wensen en behoeften zijn. 

#4 Versnellingen 

Hier kun je kiezen uit een derailleur-, een naaf of een automatische versnelling. De laatste wordt nu het meeste gekocht. Dan hoef je zelf de versnellingen niet om te schakelen. Met een derailleurversnelling kun je goed de bergen of de heuvels in en je kan schakelen tot wel 27 standen. Een naafversnelling zit in het achterwiel en heeft maar zeven of acht standen. Door het gesloten systeem in het wiel komt vuil en vocht er niet zo makkelijk bij. Ideaal dus voor regenachtig Nederland. 

 

Waar koop je de fiets: online of in een winkel? 

Natuurlijk kun je e-bikes online kopen, maar ik raad wel aan eerst goed te kijken bij een goede fietsenzaak. Een e-bike is niet zomaar iets. Daar wil je jaren mee doen. Het is dan fijn als je informatie krijgt van een verkoper die er verstand van heeft. 

Similar Articles

Populair